8 Ocak 2009 Perşembe

VAY HALİMİZE

Soğanın Fiyatı Düşünce Kamyonlarla Çöpe Atılıyor

Amasya'nın Suluova ilçesinde hasat döneminde 25 YKr'a alıcı bulan soğan şimdilerde 5 YKr'a zor satılıyor. Hasat döneminde ihracat olduğu için satılan soğan şimdi alıcı bulamıyor. İhracat olacak diye ürününü depolara koyan çiftçilerin ellerindeki soğanlar çürümeye başladı.

Amasya'nın Suluova ilçesinde hasat döneminde 25 YKr'a alıcı bulan soğan şimdilerde 5 YKr'a zor satılıyor. Hasat döneminde ihracat olduğu için satılan soğan şimdi alıcı bulamıyor. İhracat olacak diye ürününü depolara koyan çiftçilerin ellerindeki soğanlar çürümeye başladı.

Suluova Kaymakamı O. Aslan Canbaba, soğanda bu yıl ihracat olmadığına değinerek, "Soğan geçen yıl para etmesinden dolayı bu yılda çiftçilerimiz soğanını bekletti. Beklenildiği gibi ihracat olmadığı için çiftçimiz ürününü dökmek zorunda kaldı." dedi.

Canbaba, ayrıca Suluova'da üretim fazlası ürün olduğunu belirterek, "Gelecek yıl için çiftçilerimizin bir kısmını silajlık mısır ekimine yönlendirdik, birde salçalık domates üretimi ile ilgili deneme üretimi yapıyoruz, bu tutarsa seneye salçalık domates üretimine yönlendireceğiz, bunun için organize sanayi bölgemizde bir fabrika kurmayı düşünüyoruz. Soğanlar köylerimizde belirlenen yerlere dökülüyor, çevre kirliliğini önlemek için dökülen yerlerin üzerine toprakla kapatıyoruz. Bu yerlerin dışına soğan dökenlere ceza yazılıyor" şeklinde konuştu.

Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Erol Özarslan ise; "5-6 yıl önce ülkemizde üç dört yerde soğan üretimi yapılıyordu. Şuan ise 43 yerde soğan üretimi yapıldığı için üretim fazlası ürün ortaya çıktı. İlçemizde üretim fazlası ürün var, geçen yıl sezon iyi geçmişti, bu yılda iyi geçecek, ihracat olacak umuduyla çiftçi ürününü depoya koydu, soğan fiyatı artacak diye ürünü alıp depolarına koyan depocularında mal ellerinde kaldı" dedi.

Gelecek sezon için çiftçileri bilinçlendirme çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Özarslan; "Artık çiftçilerimiz daha bilinçli üretim yapacak, biz yaptığımız projelerle Avrupa Birliği'nden (EURO CAP) belgesi alacağız, çiftçilerimiz ilaçlamalarını mühendis kontrolünde yapacak. Üründe hiçbir şekilde ilaç kalıntısı olmayacak. Ürettiğimiz ürün için birde paketleme tesisi kurmayı düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Suluova Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Öz ise Suluova'da geçen sezon 30 bin dönüm alana soğan ekildiğini ve 120 bin ton ürün elde edildiğine dikkat çekerek, "Bu ürünün yüzde 50'si ancak satılabildi. Bir önceki yıl böyle olmadı, bu yıl soğan tarlada iken 25 kuruşa gidiyordu, tabi o zaman hepsini satamadık, depolara koyduk, depolarımızda soğuktan dolayı çürüdü. Çiftçilerimiz şuan ne yapacağını bilmiyor" dedi.

Soğan üreticisi Hayati Koca ise; soğanı 5 YKr'a zor satabildiklerini belirterek, "İlk zamanlar soğan 25 kuruşa gidiyordu, tabi o zaman ürünün hepsini satmak mümkün değildi. Üretici ürünü depoya koyması gerekiyor, depoya konulan ürünler kışın uzun ve sert geçmesinden dolayı dondu. Havaların ısınması ile depolarda bulunan ürünler çürümeye başladı. Çiftçimiz elindeki ürünü çıkarmak istedi ve alıcı bulamadı, fiyat buraya kadar düştü. Üreticiye bir kilo soğanın maliyeti 15 yeni kuruş, çiftçiler sırf depo temizlensin diye elindeki ürünü çıkarmaya çalışıyor. Çiftçinin elindeki soğanı depodan alıp çöpe dökecek mazot parası yok, artık zarar karı düşünmüyorlar sadece depolarını boşaltmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Yüz ton soğanın on tonunu ancak satabildiğini belirten çiftçi Lütfü Acar ise şunları söyledi: "Böyle giderse her yer soğan çöplüğüne dönecek. Ben doksan ton soğanı döktüm. Öyle bir hale geldik ki soğanımızı dökecek ne mazot parası nede çalıştıracak işçi parası bulamıyoruz. Her yere soğanı dökemiyoruz, çevre kirliliği yaptığı için ceza yazıyorlar, muhtarların göstermiş olduğu yerlere döküyoruz"

SOĞANCININ HALİ

Yozgatlı soğan üreticisi maliyetlerin yüksek olduğunu mahsulün para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.

Soğancının gözü yaşarıyor
YOZGAT(CİHAN)
Yozgatlı soğan üreticileri fiyatların düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Soğan hasadına devam eden üreticiler kilosu 18 kuruş olan soğanı zararına tüccarlara toptan veriyor. Önceki yıllarda da para etmediği için ırmaklara dökülen soğan bu senede üreticinin elinde kaldı. Geçimini soğancılıktan sağlayan birçok üretici maliyetlerin yüksek olmasına rağmen soğanın para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.

Yozgat'ta birçok kişinin geçim kaynağı olan soğan bu senede yüz güldürmüyor. Aydıncık ilçesinde soğan üreticiliği yaparak geçimini sağlayan Ekrem Uylu (35) isimli çiftçi soğan fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını söylüyor. Ekiminden hasadına kadar birçok gidere katlandıklarını ancak yinede emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Uylu şöyle konuştu: "Hiçbir soğan üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor. Soğan çuvalının boşu bile 18 kuruş. Mazotu, gübresi, çapası, sulaması, işçisi derken soğan maliyetleri aldı başını gidiyor. Bu fiyatlarla üreteci perişan durumda. Günlük 10 işçi çalıştırıyorum. Bir işçinin maliyeti 20 YTL. Soğanın kilosu 18 kuruş. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen yapıyoruz. "Ektiği soğanların hasadı için 5 işçi çalıştıran Sultan Ardıç (45) ise bir kilo soğanın bir ekmek almaya yetmediğini söyledi. Çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Ardıç, "Biz soğan yetiştirmek için nisan ayında başlayıp Eylül ayına kadar çalışıyoruz. Birçok zahmete katlanıyoruz. Bir kilo soğan parası ile bir ekmek bile alamıyoruz. "diye konuştu.

Yıllardır geçimini soğan üretimi yaparak sağlayan İlyas Erdoğan(55) isimli üreticide 1 kilo soğanın üretim maliyetinin 30 kuruş, satış fiyatının ise 20 kuruş olduğunu kaydetti. Soğanın son yıllarda para etmediğinin altını çizen Erdoğan, yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen soğancılık yaptıklarını anlatarak konuşmasını şöyle tamamladı: "Yıllardır soğan üreticiliği yapıyorum. Son yıllarda üretici soğandan para kazanamıyor. Soğanın maliyeti 30 kuruş, satış fiyatı ise 20 kuruş. Bir saat sulama yapmak için belediyeye 12 YTL ödüyoruz. Ekiminden tutun, hasadının yapılmasına kadar aylarca tarlalardayız. Emeğimizin karşılığını kesinlikle alamıyoruz. Toptancılar geliyor zararına tarladaki tüm ürünleri veriyoruz. Ancak yöremizde başka ürün yetişmediği için mecburen soğancılık yapıyoruz. "

20.09.2007


Soğan üreticinin yüzünü güldürmedi
Soğan üreticinin yüzünü güldürmediAmasya'da, üretimin fazla olması nedeniyle büyük bölümü üreticilerin elinde kalan soğanların, alıcı olmadığı için çürümeye terk edildiği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da bu yıl yaklaşık 370 bin ton üretim gerçekleşirken, bunun büyük bölümü üreticinin elinde kaldı.

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, geçen yıla oranla daha çok alanda soğan ekimi yapıldığını ve daha çok ürün alındığı belirterek, ''Bu yıl ihracatın da beklenen kapasitede yapılmamasından dolayı ekonomik krizi soğan sektöründe de yaşadık'' dedi.

Baş, fiyatın düşmesine rağmen alıcısı olmayan soğanların çürümeye terk edildiğini kaydetti.

Üreticiden kilosu 12 ile 17 YKr'den alınan kuru soğan, pazar ve marketlerde kilosu 35 YKr'den alıcı buluyor.

Suluova ilçesi Harmanağlı Köyü Muhtarı Mustafa Kaya da, 100 dönümlük tarlasında soğan üretimi yaptığını, bu yıl ihracatın olmaması ve maiyetlerin yüksek olmasının soğan üreticisini zarara uğrattığını söyledi.

Kaya, birçok üreticinin ürününün yarısını depoda, yarısını da tarlada bırakmak zorunda kaldığını anlattı.



BU DA OLDU''AĞLATMAYAN SOĞAN ''

Ve bilim bunu da yaptı. Ağlatmayan soğan üretildi...
Yeni Zelandalı ve Japon bilim insanları, ağlatmayan soğan ürettiler.
Tüm dünyanın aşçılarını gözyaşına boğan geni çıkararak ağlatmayan soğan
prototipini geliştiren Yeni Zelanda tarım ar-ge kuruluşu, yeni tip soğanın 10 yıl içinde piyasaya çıkmasını umuyor.

Japon araştırmacıların 2002'de soğanın içinde var olan ve gözyaşına neden
olan geni keşfetmelerinin ardından, Yeni Zelanda'da başlayan araştırma
programında yer alan Colin Eady, "İlk başta gözyaşına neden olan maddenin soğanı kesme eylemiyle kendiliğinden ortaya çıktığını düşünüyorduk. Ama Japon bilim insanları bize bu maddenin bir enzimle kontrol edildiğini gösterdiler" diye konuştu.

Yeni Zelanda'daki teknolojinin soğanlara DNA nakline olanak tanıdığını ve bu DNA'nın gözyaşına yol açan genin aktif hale gelmesine engel olacağını söyleyen Yeni Zelandalı araştırmacı, kısa süre önce Hollanda'daki bir sempozyumda sunulan buluşun, uzmanların büyük ilgisiyle karşılaştığını kaydetti.

Eady, sanayinin böyle bir ürün için kuvvetli beklentisine karşın, ağlatmayan
soğanın mutfaklara girmesi için 10-15 yıl gerektiğini söyledi.
Kaynak:

SOĞAN SAĞLIKTIR

soğanSOĞAN GÜLDÜRÜR:))

İçinde bol miktarda A,B ve C vitamini bulunan soğan, kalp ve prostat bozukluğu, sinir zafiyeti, cilt hastalıkları ve cinsel iktidarsızlık gibi birçok hastalığa iyi geliyor.

Soğanda bol miktarda A, B ve özellikle C vitamini, bol fosfor, iyot, silis, kükürt gibi vücuda çok faydalı Maddeler, Antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım arttırıcı fermentler bulunduğunu kaydeden uzmanlar, soğanın kalp ve prostat bozukluğu, pankreas tembelliği (şekerliler), sinir zafiyeti, romatizma, cilt hastalıkları, cinsel iktidarsızlık, mide zayıflığı gibi hastalıklara iyi geldiğini, bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş Su ve üreyi dışarı attığını bildirdi. Soğanın, vücuttaki fazla Tuzu da dışarı attığını belirten uzmanlar, pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını arttırdığını ve kanda şeker seviyesini düşürdüğünü kaydetti.

Fazla soğan yenen ülkelerde kanserin nadir görüldüğünü ve o ülke halkının uzun yaşadığını ifade eden uzmanlar, soğanın, karaciğeri ve bağırsakları dezenfekte edip zehirlerini temizlediğini ve gıdaların orada vücudu zehirlemesini önlediğini, bağırsak kurtlarını döktüğünü belirtti.

Ağızdaki soğan kokusunun giderilmesi için yemekten sonra Ekmek kabuğu veya maydanoz çiğnenmesinin yeterli olduğunu belirten uzmanlar, soğanın patateslerden ayrı, kuru, soğuk bir yerde saklanması gerektiğini, çünkü soğanın patateslerden salınan nemle yumuşadığını ifade etti.

not:yazısı sadece bilgilendirme içindir. Hiç bir zaman kendi kendine tanı ve tedavi amacını taşımaz. Soğan şifa kaynağı ile ilgili sağlık probleminiz varsa mutlaka Doktorunuza danışmanız gereklidir.

diyadinnet.comdan alıntırdır..

SOĞAN MAKİNALARI KOLAYLIKTIR

Soğanları yeşil kısımlarını kesip büyüklüklerine göre ayıran daha sonra ayrı yerlerden sınıflandırılan soğanları çuvallanmasına imkan veren bir alet.