8 Ocak 2009 Perşembe

VAY HALİMİZE

Soğanın Fiyatı Düşünce Kamyonlarla Çöpe Atılıyor

Amasya'nın Suluova ilçesinde hasat döneminde 25 YKr'a alıcı bulan soğan şimdilerde 5 YKr'a zor satılıyor. Hasat döneminde ihracat olduğu için satılan soğan şimdi alıcı bulamıyor. İhracat olacak diye ürününü depolara koyan çiftçilerin ellerindeki soğanlar çürümeye başladı.

Amasya'nın Suluova ilçesinde hasat döneminde 25 YKr'a alıcı bulan soğan şimdilerde 5 YKr'a zor satılıyor. Hasat döneminde ihracat olduğu için satılan soğan şimdi alıcı bulamıyor. İhracat olacak diye ürününü depolara koyan çiftçilerin ellerindeki soğanlar çürümeye başladı.

Suluova Kaymakamı O. Aslan Canbaba, soğanda bu yıl ihracat olmadığına değinerek, "Soğan geçen yıl para etmesinden dolayı bu yılda çiftçilerimiz soğanını bekletti. Beklenildiği gibi ihracat olmadığı için çiftçimiz ürününü dökmek zorunda kaldı." dedi.

Canbaba, ayrıca Suluova'da üretim fazlası ürün olduğunu belirterek, "Gelecek yıl için çiftçilerimizin bir kısmını silajlık mısır ekimine yönlendirdik, birde salçalık domates üretimi ile ilgili deneme üretimi yapıyoruz, bu tutarsa seneye salçalık domates üretimine yönlendireceğiz, bunun için organize sanayi bölgemizde bir fabrika kurmayı düşünüyoruz. Soğanlar köylerimizde belirlenen yerlere dökülüyor, çevre kirliliğini önlemek için dökülen yerlerin üzerine toprakla kapatıyoruz. Bu yerlerin dışına soğan dökenlere ceza yazılıyor" şeklinde konuştu.

Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Erol Özarslan ise; "5-6 yıl önce ülkemizde üç dört yerde soğan üretimi yapılıyordu. Şuan ise 43 yerde soğan üretimi yapıldığı için üretim fazlası ürün ortaya çıktı. İlçemizde üretim fazlası ürün var, geçen yıl sezon iyi geçmişti, bu yılda iyi geçecek, ihracat olacak umuduyla çiftçi ürününü depoya koydu, soğan fiyatı artacak diye ürünü alıp depolarına koyan depocularında mal ellerinde kaldı" dedi.

Gelecek sezon için çiftçileri bilinçlendirme çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Özarslan; "Artık çiftçilerimiz daha bilinçli üretim yapacak, biz yaptığımız projelerle Avrupa Birliği'nden (EURO CAP) belgesi alacağız, çiftçilerimiz ilaçlamalarını mühendis kontrolünde yapacak. Üründe hiçbir şekilde ilaç kalıntısı olmayacak. Ürettiğimiz ürün için birde paketleme tesisi kurmayı düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Suluova Ziraat Odası Başkan Vekili Mustafa Öz ise Suluova'da geçen sezon 30 bin dönüm alana soğan ekildiğini ve 120 bin ton ürün elde edildiğine dikkat çekerek, "Bu ürünün yüzde 50'si ancak satılabildi. Bir önceki yıl böyle olmadı, bu yıl soğan tarlada iken 25 kuruşa gidiyordu, tabi o zaman hepsini satamadık, depolara koyduk, depolarımızda soğuktan dolayı çürüdü. Çiftçilerimiz şuan ne yapacağını bilmiyor" dedi.

Soğan üreticisi Hayati Koca ise; soğanı 5 YKr'a zor satabildiklerini belirterek, "İlk zamanlar soğan 25 kuruşa gidiyordu, tabi o zaman ürünün hepsini satmak mümkün değildi. Üretici ürünü depoya koyması gerekiyor, depoya konulan ürünler kışın uzun ve sert geçmesinden dolayı dondu. Havaların ısınması ile depolarda bulunan ürünler çürümeye başladı. Çiftçimiz elindeki ürünü çıkarmak istedi ve alıcı bulamadı, fiyat buraya kadar düştü. Üreticiye bir kilo soğanın maliyeti 15 yeni kuruş, çiftçiler sırf depo temizlensin diye elindeki ürünü çıkarmaya çalışıyor. Çiftçinin elindeki soğanı depodan alıp çöpe dökecek mazot parası yok, artık zarar karı düşünmüyorlar sadece depolarını boşaltmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Yüz ton soğanın on tonunu ancak satabildiğini belirten çiftçi Lütfü Acar ise şunları söyledi: "Böyle giderse her yer soğan çöplüğüne dönecek. Ben doksan ton soğanı döktüm. Öyle bir hale geldik ki soğanımızı dökecek ne mazot parası nede çalıştıracak işçi parası bulamıyoruz. Her yere soğanı dökemiyoruz, çevre kirliliği yaptığı için ceza yazıyorlar, muhtarların göstermiş olduğu yerlere döküyoruz"

Hiç yorum yok: