Yozgatlı soğan üreticisi maliyetlerin yüksek olduğunu mahsulün para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.
YOZGAT(CİHAN)Yozgatlı soğan üreticileri fiyatların düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Soğan hasadına devam eden üreticiler kilosu 18 kuruş olan soğanı zararına tüccarlara toptan veriyor. Önceki yıllarda da para etmediği için ırmaklara dökülen soğan bu senede üreticinin elinde kaldı. Geçimini soğancılıktan sağlayan birçok üretici maliyetlerin yüksek olmasına rağmen soğanın para etmediğini ileri sürüyor. Tarladaki soğanlarını söktürmek ve satışa hazırlamak için günlük 20YTL'ye ırgat tutan soğan üreticileri, 40 ile 45 kilo arasında gelen bir çuval soğanı 7 YTL'ye veriyor.
Yozgat'ta birçok kişinin geçim kaynağı olan soğan bu senede yüz güldürmüyor. Aydıncık ilçesinde soğan üreticiliği yaparak geçimini sağlayan Ekrem Uylu (35) isimli çiftçi soğan fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını söylüyor. Ekiminden hasadına kadar birçok gidere katlandıklarını ancak yinede emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Uylu şöyle konuştu: "Hiçbir soğan üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor. Soğan çuvalının boşu bile 18 kuruş. Mazotu, gübresi, çapası, sulaması, işçisi derken soğan maliyetleri aldı başını gidiyor. Bu fiyatlarla üreteci perişan durumda. Günlük 10 işçi çalıştırıyorum. Bir işçinin maliyeti 20 YTL. Soğanın kilosu 18 kuruş. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen yapıyoruz. "Ektiği soğanların hasadı için 5 işçi çalıştıran Sultan Ardıç (45) ise bir kilo soğanın bir ekmek almaya yetmediğini söyledi. Çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Ardıç, "Biz soğan yetiştirmek için nisan ayında başlayıp Eylül ayına kadar çalışıyoruz. Birçok zahmete katlanıyoruz. Bir kilo soğan parası ile bir ekmek bile alamıyoruz. "diye konuştu.
Yıllardır geçimini soğan üretimi yaparak sağlayan İlyas Erdoğan(55) isimli üreticide 1 kilo soğanın üretim maliyetinin 30 kuruş, satış fiyatının ise 20 kuruş olduğunu kaydetti. Soğanın son yıllarda para etmediğinin altını çizen Erdoğan, yapacak başka bir iş olmadığı için mecburen soğancılık yaptıklarını anlatarak konuşmasını şöyle tamamladı: "Yıllardır soğan üreticiliği yapıyorum. Son yıllarda üretici soğandan para kazanamıyor. Soğanın maliyeti 30 kuruş, satış fiyatı ise 20 kuruş. Bir saat sulama yapmak için belediyeye 12 YTL ödüyoruz. Ekiminden tutun, hasadının yapılmasına kadar aylarca tarlalardayız. Emeğimizin karşılığını kesinlikle alamıyoruz. Toptancılar geliyor zararına tarladaki tüm ürünleri veriyoruz. Ancak yöremizde başka ürün yetişmediği için mecburen soğancılık yapıyoruz. "
20.09.2007
Soğan üreticinin yüzünü güldürmedi |
Edinilen bilgiye göre, önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da bu yıl yaklaşık 370 bin ton üretim gerçekleşirken, bunun büyük bölümü üreticinin elinde kaldı.
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, geçen yıla oranla daha çok alanda soğan ekimi yapıldığını ve daha çok ürün alındığı belirterek, ''Bu yıl ihracatın da beklenen kapasitede yapılmamasından dolayı ekonomik krizi soğan sektöründe de yaşadık'' dedi.
Baş, fiyatın düşmesine rağmen alıcısı olmayan soğanların çürümeye terk edildiğini kaydetti.
Üreticiden kilosu 12 ile 17 YKr'den alınan kuru soğan, pazar ve marketlerde kilosu 35 YKr'den alıcı buluyor.
Suluova ilçesi Harmanağlı Köyü Muhtarı Mustafa Kaya da, 100 dönümlük tarlasında soğan üretimi yaptığını, bu yıl ihracatın olmaması ve maiyetlerin yüksek olmasının soğan üreticisini zarara uğrattığını söyledi.
Kaya, birçok üreticinin ürününün yarısını depoda, yarısını da tarlada bırakmak zorunda kaldığını anlattı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder